FLORES

Maumere 

 

Een havenstad met 45.000 inwoners, in het noordoosten van het eiland Flores en een stopplaats op weg naar Ende of Larantuka. Het is met de vliegtuig goed bereikbaar van en naar Kupang, Denpasar en Ujung Pandang. Maumere staat bekend om de goede stranden.  

De baai van Maumere wordt beschouwd als de beste duikplaats (Flores-Maumere Resort), want je kunt er erg veel van het leven in de zee zien. Het resort is een paradijs voor duikers, onderwater-fotografen en iedereen die geÔnteresseerd is in het leven in de zee.  

"Volgens mijn ervaring zijn er momenteel meerdere resorts aan de kust bij Maumere

vanwaar men kan duiken, maar Saowisata is met afstand de best georganiseerde

voor wat betreft duik equipment, boten en accomodatie. Ook geldt Saowisata als

een vertrekpunt voor dagexcursies naar de Kelimutu voor bijna alle grote nederlandse

tour operators die Flores aandoen.", zegt Michael Mackaaij erover.

 

Het Ledalero museum in de buitenwijken van Maumere heeft een interessante collectie etnologische objecten uit de regio. Bezoekers zijn welkom, maar men moet wel van tevoren aangekondigd hebben dat men langskomt. Ledalero is ook een naam van een belangrijke katholieke seminarie waaruit veel Florese priesters zijn begonnen.  

Liefhebbers van de watersport kunnen het beste hun intrek nemen in ŽŽn van de 2 hotels op het strand van Waiara, 12 km ten oosten van Maumere. Het zwarte strand is niet erg bijzonder, maar de snorkel- en duikmogelijkheden zijn er goed. Grote delen van het rif van Pulau Besar, een eiland voor de kust, zijn nog intact. Bij Pulau Babi daalt het rif loodrecht af in de zee en het zicht onder water is erg spectaculair. De strandhotels organiseren duiktrips, verhuren apparatuur en geven duikcursussen. Bijna het hele jaar doorkan men snorkelen. De regentijd, de maanden december-februari zijn de uitzondering.  

 

Ende 

 

Ende, de hoofdstad van Flores is met 70.000 inwoners de grootste stad van het eiland. In deze stad staat het huis waar de voormalige Indonesische president Soekarno in ballingschap heeft gewoond toen hij verbannen was van 1933 tot 1938. Het huis is gerepareerd en is nu een museum geworden. 
De stad heeft 2 havens: de oude haven, Labuan Ende, aan de westzijde van het schiereiland en de nieuwe haven, Labuan Ipi, ten oosten ervan. Ten zuiden van de oude haven ligt een zwart strand, waar in de namiddag vissers hun vangst uitstallen. 
Net buiten Ende liggen de Tafelberg (Gunung Meja), een niet meer actieve vulkaan met een afgeplatte top, en de nog steeds werkzame Gunung Iya. Beide vulkanen kan men gemakkelijk beklimmen.  

 

Kelimutu 

 

Het natuurwonder van de N.T.T. en ťťn van de mysterieuste uitzichten van IndonesiŽ kan worden gevonden op de top van deze berg, ongeveer 66 km van Ende, of 83 km van Maumere.  

Kelimutu, de drie-kleuren kratermeren  Het heeft een unieke en spectaculaire uitzicht op de drie kratermeren met elk een eigen kleur.  
De kleuren echter veranderen continue sinds de uitbarsting van de berg Iya in Ende in 1969. 
 • ---- Kelimutu, een vogelvlucht uitzicht van de beroemde drie-kleuren meren ---- 
 • De beste tijd voor een bezoek is na zonsopgang tot ongeveer 10.00 uur. Je moet een beetje geluk hebben voor een goede uitzicht. De dorpen in de omgeving dienen als goede plaatsen voor bezoeken naar de Kelimutu, in het bijzonder voor degenen die op hun gemak willen genieten van hun uitzicht tijdens de reis tussen Maumere en Ende, of gewoon om meer tijd door te brengen in Kelimutu. Die kleine dorpjes zijn bekend om hun uitstekende handgemaakte gewoven kleedjes, met altijd natuurlijke verfstoffen.  

   

  Labuanbajo 

   

  Uitzicht op Labuanbajo 

   Een kleine stad bewoond door vissers, ligt in het uiterst oosten van Flores. De stad dient als een springplank voor een tocht naar het eiland Komodo.  

  Het is een mooi gebied voor waterskiŽn, windsurfen en andere watersporten/activiteiten. Pede Beach is een ideale plaats om dit alles te doen en waar de zonsopgangen en -ondergangen duidelijk en mooi waarneembaar zijn. 
  New Bajo Beach, ten zuiden van het dorp is een privť-strand. Het is alleen toegankelijk voor gasten van de hotels Bajo Beach en New Bajo Beach. Deze hotels organiseren ook snorkeltrips naar de onbewoonde eilandjes voor de kust.  

  Bidari ligt op 45 minuten varen vanaf Labuhanbajo. Het koraal voor de kust trekt talloze tropische vissen die er hun voedsel vergaren en bestempelt dit eiland tot "el dorado" voor snorkelaars.  

  Klik hier voor praktische informatie en landkaart

  Larantuka 

   

  Een kleine haven aan de voet van een lange berg in het oostelijke uiteinde van Flores, waarvan Solor, Adonara en Lembata (kleine eilandjes in de buurt) zichtbaar zijn over de nauwe zeestraat. Een oude Portugeze culturele traditie zoals de Paas Processie wordt in deze stad gehouden en is de moeite waard om te zien.  

  Muziek uit Flores:


  ** ONA MIATE ** Midi file 18 KB
  ** HELELE U ALA DE TEANG ** Midi file 9 KB  Larantuka: Bupati Drs. Hendrikus Henky Mukin, SH
  Florese prins in Nederland: Hendrikus da Silva Thomas Ximenes van Sikka (Oost-Flores)
  Een monument in Larantuka in FLOTIM
  De geschiedenis van Flores (3-talig: Nederlands, Engels en Indonesisch)

  heinengh@hotmail.com  Hoofdindex|Vorige|Volgende|Gewijzigd op: GMT