Make your own free website on Tripod.com
Waikabubak

 

Een keurige kleine stad in West-Sumba, vol met oude graftombes met gekerfde motieven van horens van buffels, hoofden van mensen, paarden, naakte mannen of vrouwen die hun sociale status of rijkdom symboliseren. 

In de hoofdstad van Waikabubak, zie je de volgende graftombes: Kadung Tana, Watu Karagata, en Bulu Peka Mila. Tarung dorp een belangrijke ceremonieel centrum, bevindt zich op de top van een berg, ongeveer een half kilometer naar het westen van Waikabubak. 

De voorkant van veel traditionele huizen zijn gedecoreerd met grote horens van waterbuffels. Deze dieren werden in het verleden opgeofferd tijdens rituelen. 

Anakalang

 

Het dorp ligt ongeveer 20 km van Waikabubak af met haar grote kerkhof. De tombes zijn gekerfd met ongebruikelijke afbeeldingen. In Anakalang vindt de "Purung Takadonga Ratu", een belangrijke massale bruilofts festival plaats die om de twee jaar wordt gehouden op een datum die bepaald wordt door de volle maan. 

Pasola

 

Het meest aansprekende ritueel in West-Sumba is hier te zien. Waar anders in de wereld kan je veelgekleurde paardrijders zien die elkaar proberen af te maken. De ceremonie vindt plaats in Lamboya en Kodi in februari en in Gaura en Wanukaka in maart. De hoofdactiviteiten begint enkele dagen later na de jaarlijkse aankomst op de kust van vreemd gekleurde zeewormen. 

Oost-Sumba

 

Hoewel misschien ongeveer 40% van de bevolking van Oost-Sumba de "merapu" religie volgt net als het westelijk gedeelte, zijn de buiten-manifestaties niet zo spectaculair of frequent als in het westelijk gedeelte. Deze regio is beter bekend voor zijn "ikat"-weven. 

Bij Waingapu is de Kuta Beach een goede plaats om te ontspannen. Verder bij Baing (125 km van Waingapu) is het ideaal om te surfen bij de Kalala strand. De golven zijn het best tussen december en mei. 

Klik hier voor praktische informatie en landkaart 

Terug naar hoofdindex|Vorige Gewijzigd op: GMT